Pelicanul

Există multe superstiţii în legătură cu pelicanul. La musulmani este considerată pasăre sfîntă. În evul mediu la creștini pelicanul a devenit simbol al dăruirii, considerînd că această pasăre își hrănește puii cu sîngle său. Posibil din această cauză, pînă în present, în țările scandinave, imaginea lui reprezintă emblema donației de sînge. Trăiesc în lacurile cu adîncime mică, unde vînează în grup, conducînd prada la adîncimi mici unde o adună iscusit în pungi guturale. Apoi, prin cioc strecoară apa din aceste pungi și înghite prada. Pelicanul creț este introdus în Cartea Roșie Internațională. Pelicanul nostru ”Pila” are 29 de ani.

Marabu

Cel mai mare reprezentant din familia berzelor. Marabu este necrofag tipic ce se hrănește cu animale moarte, dar nu refuză nici pradă vie – rozătoare, lăcuste și chiar puișorul nou-născut de antilopă. Este capabil să lupte cu răpitoarele care pretind la prada lor – șacali, hiene. La fel și felinele au frică de ciocul lor ascuțit. Cuibul îl fac din crengi groase în copaci. La fel formează colonii comune cu pelicanii.

Corb obișnuit

În legendele multor popoare corbul reprezintă înțelepciunea. Este o pasăre puternică, frumoasă și deșteaptă, destul de longivivă printre păsări. Într-o grădină zoologică este confirmat documental faptul că viaţa unui corb durează pînă la 70 de ani. Cintrar opiniei - corbii se alimentează doar cu mortăciuni, ei la fel sunt vînători buni și pot cu ușurință prinde șoareci, veverițe și iepurași.

Gîsca de mare

În traducere din engleză înseamnă ”zgîrcit”, ”mîncăcios”. Necătînd la faptul că norma zilnică de alimentație constă din 300-400 gr pește mic, se explică acest titlu dubios, în mod evident prin azartul cu care stolul de cormorani prind prada. Această vânătoare cu pasiune şi neputinţa de a înnota şi de a se cufunda, în China şi Japonia oamenii déjà cu multe secole în urmă au  domesticit cormoranii pentru a prinde peşte.

Se cuibăresc în colonii mari, uneori căteva sute de mii de păsări și de obicei colonia de păsări este fidelă unui și aceluiași loc pe parcursul la zeci de ani.

Lebăda

Lebăda cucuiată și cîntătoare:Asia și Europa.

Lebăda neagră – Australia

Această pasăre cunoscută de toți la multe popoare a devenit simbol al frumuseții și fidelității. Există o legendă, precum că dacă moare unul din perechea de lebede, al doilea la fel moare din cauza singurătății sau rămîne singuratic pentru tot restul vieții. Dar nu este adevărat. Lebedele sunt foarte atașate de apă. Pot să se împerecheze doar lîngă apă. Pentru a zbura, de asemenea au nevoie de un avânt pe apă. Lebăda cucuiată, masa căreia este pînă la 13 kg, este cea mai grea pasăre zburătoare. Sunt vegetariene și dobîndesc hrana la fundul lacurilor.

Bufnița – pasăre care vînează și zboară noaptea. Este unica pasăre la care ochii sunt situați alături, dar nu prin părțile capului, ce îi oferă posibilitatea de a determina distanța pînă la pradă. Se hrănește de obice cu rozătoare mici. S-a constatat, că în perioada de vară un huhurez prinde pînă la 100 șoareci de cîmp – dăunător al semănăturilor.

Păun

Este considerat unul din cele mai frumoase și totodată proastă pasăre. Dacă prima afirmație este destul de fundamentată, atunci cu a două ne putem paria. De fapt, în natură această pasăre este destul de atentă, duce un mod de viață ascuns și foarte rar devine pradă. Trăiesc în jungla Indiei și Ceylon. Aleargă foarte repede, manevrează bine prin desișuri. Culorile aprinse ale penajului îi permite să se ascundă în vegetația deasă tropicală.

Emu

Habitează pustiurile și stepele Australiei și Tasmaniei. Sunt alergători perfecți, ating viteza pînă la 50 km/oră,  stilul de viață nomad, mișcîndu-se încet în grupuri mici în căutarea hranei. În caz de necesitate cu iscusință păsările depășesc rîurile, uneori înnotînd. Cuibul îl face masculul, și tot el clocește ouăle, apoi conduce și supraveghează puii.

Rața mandarin

Una din cele mai frumoase rațe. Habitează în Asia de Vest. Caracteristic pentru ele este modul de viață combinat: mult timp îl petrece în copaci, odihnindu-se. Cuibul își face în scorburile copacilor, uneori la înălțimea mai mare de 10 m.

 

 

 

 

Image00001

Image00002

Image00003
Image00004
Image00005

Image00001

Image00002

Image00003

Image00004

Image00005

Image00006

Image00007

Image00008

Image00009

Image00010

Image00011

Image00012

Image00013

Image00014

Image00015

Image00016

Image00017

Image00018

Image00019

Image00020

Image00021

Image00022

Image00023

Image00024

Image00025

Image00026

Image00027

Image00028

Image00029

Image00030

Image00031

Image00032

Image00033

Image00034

Image00035

Image00036

Image00037

Image00038

Image00039

Image00040

Image00041

Image00042

Image00043

Image00044

Image00045

Image00046

Image00047

Image00048

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează